googleads
Hvad er økologi?


Hvad er økologi?

Grundlæggende handler økologi om, at man ikke må sprøjte eller bruge kunstgødning. Men økologi også rigtig mange andre ting. En økologisk tilgang medfører nemlig en lang række måder, hvorpå vi bl.a. kan passe på miljøet, øge vores sundhed og leve et liv, hvor naturen og årstiderne kommer med deres bud på, hvad vi kan spise.

Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os her
 
 


Økologi handler om at passe på miljøet

Da vi startede som økologer, var det primært, fordi vi ønskede at passe på miljøet. Vi ønsker ikke sprøjterester i vores grundvand, og så må man jo selv undlade at sprøjte. Vi vil gerne gøre noget for mangfoldigheden af fugle, planter og insekter. Mange undersøgelser viser, at der er flere og flere forskellige fugle på økologiske arealer. Det skyldes, at vi ikke sprøjter, så der bliver flere forskellige planter – også kendt som “ukrudt”, hvilket giver større variation i føden. F.eks. lever de små agerhønskyllinger i starten af frø fra pileurt. Så hvis de står forholdsvis tæt i kanten af marken, er det meget føde til dem, og hvis de er sprøjtet væk, er der ikke meget føde.
 

Økologi er tid og hårdt arbejde

Når man ikke sprøjter, må man gøre andre ting for at holde marken ren. Man luger sine grøntsager og bruger en radrenser til at fjerne ukrudt imellem rækkerne. Det tager lang tid at luge en hektar med grøntsager, for det er 10–15 km, hvor man skal ned på knæ for at luge. Hvis det går godt, drejer det sig om ca. 150- 200 timer. Det er også en af grundene til, at økologiske grøntsager koster mere :-)
 
Derudover bliver man også nødt til at forberede tingene, for man kan ikke redde det, når noget først er gået galt. Hvis man vil undgå orm i gulerødderne, kan man vente med at så til sidst i maj. Så kan fluen, der lægger æg i de små gulerodsplanter, som senere bliver til “orm i gulerødder”, ikke kende planterne. Det er også vigtigt at vælge de rigtige sorter, så de er modstandsdygtige over for svampeangreb. Det er yderst vigtigt i kartoflerne. Når der kommer skimmel i luften, bliver planten angrebet og går på et tidspunkt ud. Så er det vigtigt, at skimmelen ikke går i knoldene og angriber dem. Det er også grunden til, at kartoflerne sommetider er små. Når først planten går ud, kan den jo ikke lave flere og større knolde. Så er der kun, hvad der er i marken.
 

Økologi for sundhedens skyld

Med tiden er det også blevet vigtigt for os at dyrke økologiske grøntsager for vores egen sundheds skyld. Vi ønsker ikke at spise grøntsager med sprøjterester eller overfladebehandling, som kan være skadelige for os. Sprøjtemidler bruges for at undgå ukrudt, skadedyr og svampesygdomme. Der er faktisk tale om gift, men så længe der kun er en vis mængde tilbage i de færdige fødevarer, er det lovligt at bruge dem. Det er ikke 100 % påvist, hvor stor skadelighed sprøjtemidlerne kan føre med sig, men vi ser ingen grund til at udsætte os selv eller andre for potentiel skade, når økologi kan give os et naturligt produkt, som også giver mange andre fordele.
 

Økologi er respekt for naturen og årstiderne

Da vi ikke bruger sprøjtemidler, betyder det selvfølgelig, at vi sommetider kan have appelsiner, der mugner. Det er ikke rart, og vi gør, hvad vi kan for at sortere det fra. Men dybest set synes vi dog, at det er et sundhedstegn, at de kan mugne og ikke er dyppet i et svampemiddel, inden vi skal spise dem. Det er selvfølgelig også ærgerligt, når grøntsagerne begynder at spire om foråret. Men egentlig er det et tegn på liv og en påmindelse, om at “I kan ikke slå os ihjel”. Så for os er økologi at acceptere årstiderneog glædes over, at tingene har en cyklus, som vi er en del af. Det er skønt at smovse i tomater og agurker om sommeren og hen på efteråret, imens de er fantastiske, mens vi om vinteren til gengæld kan spise masser af gode og friske rodfrugter.
 

Økologi er bedre smag

Den store glæde ved økologiske grøntsager og frugt er også, at man kan sætte tænderne i en gulerod eller et æble, der er rig på masser af smag. Da man ikke bruger sprøjtemidler og kunstgødning til økologiske frugter og grøntsager, betyder det, at de får lov til at vokse i deres helt eget tempo. Fordi det er naturen selv, der sætter tempoet, vil man derfor opleve, at der er mere smag i økologiske grøntsager og frugt. De indeholder nemlig mindre vand, og et økologisk æble består eks. af 4-6,7 % mere sukker end ikke-økologiske æbler.