Hvad er økologi?
Hvad er økologi?
Grundlæggende handler økologi om, at man ikke må sprøjte eller bruge kunstgødning. Men økologi også rigtig mange andre ting. En økologisk tilgang medfører nemlig en lang række måder, hvorpå vi bl.a. kan passe på miljøet, øge vores sundhed og leve et liv, hvor naturen og årstiderne kommer med deres bud på, hvad vi kan spise.Har du spørgsmål, er du velkommen til at kontakte os her
Økologi handler om at passe på miljøet
Da vi startede som økologer, var det primært, fordi vi ønskede at passe på miljøet. Vi ønsker ikke sprøjterester i vores grundvand, og så må man jo selv undlade at sprøjte. Vi vil gerne gøre noget for mangfoldigheden af fugle, planter og insekter. Mange undersøgelser viser, at der er flere og flere forskellige fugle på økologiske arealer. Det skyldes, at vi ikke sprøjter, så der bliver flere forskellige planter – også kendt som “ukrudt”, hvilket giver større variation i føden. F.eks. lever de små agerhønskyllinger i starten af frø fra pileurt. Så hvis de står forholdsvis tæt i kanten af marken, er det meget føde til dem, og hvis de er sprøjtet væk, er der ikke meget føde.Økologi er tid og hårdt arbejde
Når man ikke sprøjter, må man gøre andre ting for at holde marken ren. Man luger sine grøntsager og bruger en radrenser til at fjerne ukrudt imellem rækkerne. Det tager lang tid at luge en hektar med grøntsager, for det er 10–15 km, hvor man skal ned på knæ for at luge. Hvis det går godt, drejer det sig om ca. 150- 200 timer. Det er også en af grundene til, at økologiske grøntsager koster mere :-)Derudover bliver man også nødt til at forberede tingene, for man kan ikke redde det, når noget først er gået galt. Hvis man vil undgå orm i gulerødderne, kan man vente med at så til sidst i maj. Så kan fluen, der lægger æg i de små gulerodsplanter, som senere bliver til “orm i gulerødder”, ikke kende planterne. Det er også vigtigt at vælge de rigtige sorter, så de er modstandsdygtige over for svampeangreb. Det er yderst vigtigt i kartoflerne. Når der kommer skimmel i luften, bliver planten angrebet og går på et tidspunkt ud. Så er det vigtigt, at skimmelen ikke går i knoldene og angriber dem. Det er også grunden til, at kartoflerne sommetider er små. Når først planten går ud, kan den jo ikke lave flere og større knolde. Så er der kun, hvad der er i marken.